

ANIMACIÓ
CENTRE CÍVIC
EL COLL - LA BRUGUERA

El passat dilluns 17 de novembre els alumnes de 2n d’animació vam anar a visitar el centre cívic El Coll – La bruguera.
Quan vam arribar ens va atendre en Xavier Franc, coordinador de l’equipament, qui ens va oferir una xerrada molt interessant sobre el centre cívic on ens trobàvem, els serveis que ofereixen, els projectes en els quals estan implicats i la seva experiència personal.

Gràcies a aquesta xerrada, vam saber que el centre cívic El Coll – La Bruguera està ubicat a un dels edificis de l’antiga editorial La Bruguera, coneguda per les seves revistes d’historietes com Tio Vivo, Pulgarcito, DDT, etc. Aquesta editorial estava molt lligada al barri del Coll, ja que el barri va néixer gràcies als treballadors de l’editorial que van anar a viure als voltants d’aquesta.
A més, se’ns va explicar que el centre cívic El Coll – La Bruguera és de titularitat pública tot i que la seva gestió és privada, es tracta d’una gestió municipal externalitzada a càrrec de l’empresa de serveis Lúdic3. A més, la coordinació del centre cívic es fa a dos nivells, d’una banda a nivell de districte i d’altra banda a nivell de coordinadors de centres cívics mitjançant l’ICUP.

Pel que fa a les línies de treball de l’equipament, aquest està especialitzat en la sensibilització i l’educació mediambiental, molt centrada en el treball sociocomunitari.
Un cop finalitzada la xerrada, en Xavi Franc ens va mostrar les instal·lacions de El Coll – La bruguera, un centre cívic que compta amb 5 plantes entre les quals podem trobar els espais que utilitzen el casal de joves, l’espai d’adolescents, el casal infantil, l’espai familiar, la ludoteca i el casal de gran, a part de serveis independents com Ràdio Gràcia, serveis socials i el servei d’Àpats, un menjador social. A més, tenen una sala d’actes amb un petit escenari i equip de so on es poden fer petits espectacles i una sala multimèdia. Pel que fa a la cessió d’espais del centre cívic, aquesta pot ser de forma permanent a diverses entitats i/o de forma puntual a artistes, companyies o per fer algun esdeveniment.

Finalment, mencionar les entitats que desenvolupen les seves activitats i propostes de forma permanent al centre cívic El Coll – La bruguera:
-
Coral Mare de Déu del Coll
-
Grup d’Estudis del Coll
-
Grup de Rol Grial
-
Club de Rol “La Lanza del Destino”
-
Club “Tirant lo Dau”
-
Orquestra de Flautes Musicus
-
Zô3, Grup Artístic del Coll
-
Colla de Diables la Malèfica del Coll
-
Comissió de Joventut del Coll
-
Dones d’El Coll
Projectes del centre cívic El Coll - La bruguera
Recuperant La Bruguera
Com hem comentat anteriorment el centre cívic El Coll - La Bruguera està situat en un dels edificis de l'antiga editorial La Bruguera, per aquest motiu des del Districte de Gràcia i amb la complicitat d’ex treballadors i la família Bruguera, s’ha engegat un procés participatiu que vol recuperar la memòria d’aquesta editorial i donar a conèixer la importància de la seva obra. Cada trimestre, a l'agenda cultural trobareu activitats relacionades amb aquest projecte.
El que es pretén, mitjançant el projecte de recuperació de la memòria històrica de l’antiga editorial, és aprofitar que l’editorial, amb tot el prestigi que va tenir, és un potencial enorme que cal promoure com element dinamitzador i cohesionant del territori. Un motiu d’identitat i de patrimoni material i immaterial a conservar i a difondre.
Algunes de les activitats relacionades amb aques projecte són:
-
Quan no teníem televisor i llegíem tebeos

Una aproximació al món de les publicacions que van alegrar la vida de molts nens i nenes, quan l’entreteniment no estava vinculat a la televisió.
-
“L’art de dibuixar historietes d’aventures: Antonio Pérez Garcia “Carrillo”, un repàs a la seva obra gràfica”
Una exposició dels treballs d’aquest important creador que va treballar per la Bruguera, així com d’altres editorials, amb un estil molt personal i reconegut.
-
Joies literàries Bernal
Una mostra del treball artístic d’aquest gran il·lustrador, autor de magnífiques i inoblidables portades a diverses publicacions de l’editorial Bruguera, com la col·lecció “Joyas Literárias" entre d’altres.
Primavera verda
El centre cívic El Coll - La Bruguera desenvolupa, des de fa uns anys, una línia de treball especialitzada en la sensibilització i educació ambiental, molt centrada en el treball sociocomunitari que s'està fent al barri del Coll. En aquest sentit, programem, des de fa vuit anys, un cicle anual anomenat "Primavera Verda" i que vol apropar als veïns i veïnes del barri un seguit de propostes, iniciatives i activitats que donen a conèixer el treball que s'està fent a la ciutat en pro de la sostenibilitat: horts urbans, estalvi energètic, energies renovables, consum responsable, reciclatge, salut i alimentació, descoberta del medi natural urbà, debats i xerrades, soberania alimentària...són algunes de les temàtiques que hem tractar en els diferents edicions del cicle. La idea central és treballar per tal que el conjunt dels ciutadans i ciutadanes dels nostres

barris prenguin consciència del seu paper fonamental en la recerca de solucions col·lectives als greus problemes ambientals que té la nostra societat.
Algunes de les activitats que es van desenvolupar al llarg del cicle de sostenibilitat ambiental d'aquest any són:
EXPOSICIÓ: SOBIRANIA ALIMENTÀRIA, UNA ALTERNATIVA AL CANVI CLIMÀTIC.
Del 8 de maig al 30 de maig
Aquesta exposició senyalava els efectes negatius que té la producció industrial d’aliments i la seva comercialització internacional: els impactes socials que generen les agroindustries i la generació de residus i gasos responsables del canvi climàtic. La sobirania alimentària esdevé una alternativa a aquesta realitat.
Exposició cedida per la Xarxa de Consum Solidari
EXPOSICIÓ: QUÈ HI HA DARRERA ELS MÒBILS?
Del 13 de maig al 30 de maig
Aquesta exposició tenia com a objectiu sensibilitzar a la població sobre els diferents processos que s’utilitzen per la fabricació de mòbils i altres dispositius electrònics i quin impacte tenen a nivell social i ambiental en els països on es produeixen.
Exposició cedida per Enginyers sense Fronteres
ACTIVITAT: QUÈ ÉS LA PERMACULTURA? VISITA A CAN MASDEU
Dissabte 17 de maig, a les 10h
Activitat per descobrir la Permacultura, un concepte molt diferent d’entendre l’horticultura i la relació amb la natura. Van visitar el bosc comestible de Can Masdeu, una iniciativa comunitària amb molts anys d’experiència.
POSANT VERD EL NOSTRE BARRI: CONEGUEM LES INICIATIVES D’HORTS AL COLL
Dimecres, 21 de maig, a les 18.30h
Activitat per conèixer l'horticultura urbana, una bona pràctica ambiental que cada cop te més presencia al barri del Coll. Es van mostrar diverses experiències que existeixen al Coll-Vallcarca, per tal d’intercanviar coneixements i recursos. A més, es va fer una presentació-taller del llibre Elogi de l’hort urbà, a càrrec d’Albert Vidal i Vanessa Prades, psicòlegs i autors del mateix.
Per finalitzar la jornada van visitar l’hort de la terrassa del CC. Amb la col·laboració de representats dels horts urbans del barri, Hort Farigola, Hort de les casetes i horts escolars.
Enllaços d'interès
Agricultura urbana (http://www.agriculturaurbana.cat/aplec)
L’Aplec és una oportunitat per aprendre i compartir vivències orientat a tots els nivells activitats d’iniciació, activitats lúdiques, grups de treball i tallers especialitzats per a les persones amb més experiència. L'esperit de l’aplec és convertir-se en un punt de trobada anual per a les persones afeccionades, entitats o col·lectius que participen en projectes d’horts en entorns urbans o periurbans.
Barcelona sostenible (http://www.bcnsostenible.cat)
El mapa Barcelona + Sostenible és una oportunitat única per fer visible la contribució que tots nosaltres fem per millorar la nostra ciutat, des d'iniciatives petites i incipients fins a projectes grans i consolidats. També és una eina de reconeixement comunitari, de comunicació i de sensibilització.



