top of page

CENTRE SOCIAL AUTOGESTIONAT CAN VIES

El passat dimarts 3 de Desembre els animadors/es de 2n curs del Salvador Seguí vam anar a visitar el centre social Can Vies, situat al carrer Jocs Florals, 42. A les 10h. del matí érem tots/es a la porta del centre on ens hi esperaven el Rubén i la Pat, els nostres guies per aquesta vistita. Vam començar la visita per la capella, la sala més amplia i la part de l’equipament més separada de l’habitatge, on es realitzen concerts, espectacles, vetllades, sopars col·lectius, assemblees, etc. I allà mateix, ens van fer una petita síntesi de la història de Can Vies i les lluites que ha realitzat conjuntament amb el veïnat aquests últims anys contra la seva desocupació, per motiu de les demandes de TMB.

 

L'edifici en un primer moment va ser construït l'any 1879 per emmagatzemar materials del metro, fins a l'any 1997 que va ser ocupat per joves del barri de Sants, com a resposta a la manca d'espais on poder realitzar activitats de caràcter tant lúdic com polític.

 

 

Més tard, vam continuar la visita anant a una segona part de l'equipament, el que va ser en un principi el primer edifici ocupat. Vam entrar al punt de trobada, on podíem observar que tenien un bar, una sala al costat on realitzen petites assemblees i un buc d'assaig gratuït, a més, al pis de dalt trobàvem els habitatges i una sala destinada a la realització de "la burxa", que fan una publicació mensual i és un mitjà d'informació alternatiu  del barri i les seves rodalies, i com a tal està censada a l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta. 

 

Per finalitzar, extraiem com a conclusions que és un model de centre autogestionat diferent dels vistos fins ara, tots/es són professionals en els seus àmbits, però alhora molts tenen part important de les competències de l'animador/a i realitzen aquesta tasca de manera horitzontal. Com a metodologia utilitzen l'intercanvi de coneixements i el seu objectiu principal és oferir un espai per a la gent del barri on puguin realitzar activitats del seu interès, i així també tenir un major apropament cap al veïnat i promoure el treball de barri.

 

 

El seu punt fort són les assemblees on duen a terme dia a dia, el seu projecte col·lectiu sense subvencions i sense tuteles, demostrant que és possible l'autoorganització i creació d'alternatives, a més de participar a les Assemblees del barri de Sants (ABS), que és qui coordina i fa confluir els moviments polítics i socials del barri, a més de participar a diverses campanyes antiespeculatives, antirepressives, a favor dels drets de les persones migrades, contra la destrucció del territori, etc. 

 

Si voleu veure més fotos feu clic aquí.

bottom of page