

ANIMACIÓ
ATENEU 9 BARRIS I TON I GUIDA
El passat 12 de novembre vam visitar l'Ateneu Popular de 9B, una visita que d'entre d'altres no oblidarem. L'equipament públic de l'Ateneu gestionat per l'associació Bidó de 9Barris, és un exemple de lluita veïnal, des dels anys 70. L'antiga fàbrica asfàltica situada a la Trinitat Nova va ser ocupada pels veïns i veïnes, reivindicaven un equipament pel barri, després de molts anys d'ocupació i activitats l'Ajuntament de Barcelona va agafar la titularitat de l'edifici i va donar la gestió a l'associació el Bidó de 9B. Aquesta associació arreplegava altres associacions del barri i veïns i veïnes a títol individual.
Durant la visita guiada per l'Aurora coneguda com a Yoyi, històrica de l'Ateneu, vam poder veure el teatre, on vam poder veure com treballaven els tècnics en el muntatge de l'escenografia d'una obra de teatre, seguidament vam creuar, el vestíbul i el bar fins arribar al gimnàs, allà la Yoyi ens va explicar com funcionava l'Ateneu, el tipus de gestió, subvenció i activitats que s'han realitzat i es realitzen.
L'eix central de l'Ateneu sempre va ser el circ, des dels seus principis. En aquella primera època de l'ateneu, hi havia molt moviment de circ i el teatre de carrer, on molt artistes van trobar el seu lloc a l'ateneu. El circ va començar sent una metodologia per atraure infants, joves i famílies cap a la participació, fins arribar a involucrar-se dins de l'associació i la seva gestió...i així tants anys que ara hi ha l'escola infantil i juvenil de circ. Aquesta escola treballa amb la metodologia del circ social, una eina transformadora de dinamització social i participació, a més d'una difusió cultural de qualitat i de formació.
Però no només es fa circ, l'Ateneu potencia la creació de nous espectacles tant de circ, teatre i musicals, oferint, espais d'assaig i de mostra de l'espectacle.
Per finalitzar, vam veure el Ton i Guida (Hansel i Gretel), un centre cívic per a totes les edats que promou la participació dels veïns i veïnes del barri de Roquetes.
Va ser creat per un club de mestres al 1962 amb la intenció d'apropar l'educació i la cultura als barris obres.
Al 1993 els veïns i les associacions van reivindicar aquest edifici, ja buit, per desenvolupar les seves activitats i finalment ho van aconseguir desprès de 7 anys de lluita i protestes.
Actualment és un equipament autogestionat gràcies a la Plataforma d’Entitats de Roquetes que treballen conjuntament i altres grups i entitats que col·laboren.
El Marcel·lí va ser el nostre guia. Ens va explicar l'història del centre per entendre la creació d'aquest i veure que els valors que es transmeten als participants, com garantir una qualitat de vida, fomentar la participació i cobrir necessitats socioculturals del barri.
Vam poder veure diverses sales on es feien tallers, reunions i activitats.
Aquests tallers promouen:
-
Fomentar una pràctica social que promogui la mobilització social, amb una gestió participativa.
-
Millorar les relaciones socials a partir de la participació.
-
Afavorir l'autogestió de les persones tant a escala col·lectiva com individual.
Al TiG hi ha diferents tipus d’activitats, trobem les sortides culturals, una iniciativa molt educativa i enriquidora, espectacles, recitals de poesia, música acústica, màgia, etc.
Les xerrades, exposicions i tallers omplen la programació d’activitats creant una xarxa de relacions socials entre els participants i una important cohesió social intergeneracional que genera un sentiment de pertinença.

