top of page

Sortides d'àmbit comunitari

Mediació en acció

6 Maig 2015

Durant les ultimes setmanes, els alumnes de 2n. d´ASCT hem fet un taller de mediació dintre del mòdul de desenvolupament comunitari.

 

Per tal d´avaluar el nostre aprenentatge, el dilluns 11 de Maig van realitzar una implementació en classe que consistia en adoptar el rol del mediador davant un conflicte determinat.

Emprendre amb valors - Mohamed El-Amrani

3 Març 2015

El passat dimarts 3 de març vam assistir a una conferència  organitzada per Barcelona Activa dintre del cicle  “Emprendre amb valors” , a càrrec de Mohamed El-Amraani; un jove  emprenedor de 22 anys  fill de Roses i d’origen marroquí.

 

EL seu projecte està centrat en l’acció social i desenvolupament comunitari intentant “buscar solucions innovadores per a problemes antics”... 

El Figaró

9 Febrer 2015

El dia 9 de febrer de 2015 vam anar a visitar el municipi del Figaró-Montmany (Vallès Oriental). Aquest poble consta de 1.096 habitants repartits pels 15km2 que ocupa. Des de l'Ajuntament del Figaró creuen que cal avançar cap a una nova democràcia que tingui en compte la ciutadania d'una forma més constant, per tal d'aconseguir unes polítiques més properes a la voluntat ciutadana i per fer de la política una activitat més propera per a tothom.

Torre Jussana

26 Gener 2015

El passat 26 de gener, de la mà del tècnic Carles Viñes encarregat del coneixement i promoció associativa, els alumnes de 2on d’ASCT vam visitar Torre Jussana, un equipament municipal fundat l’any 1992, cogestionat per l’ajuntament de Barcelona i el Consell d’Associacions (CAB), dedicat a oferir serveis i recursos, assessorament, promoció, dinamització, etc. a les associacions de la ciutat per tal d’afavorir-ne el seu desenvolupament. 

CENTRE CÍVIC EL COLL - LA BRUGUERA

17 Novembre 2014

El passat dilluns 17 de novembre els alumnes de 2n d’animació vam anar a visitar el centre cívic El Coll – La bruguera.

 

Quan vam arribar ens va atendre en Xavier Franc, coordinador de l’equipament, qui ens va oferir una xerrada molt interessant sobre el centre cívic on ens trobàvem, els serveis que ofereixen, els projectes en els quals estan implicats i la seva experiència personal. 

TEMPS DE CENTRES CÍVICS A GIRONA

16 Maig 2014

El passat divendres 16 de maig vam fer l’última sortida com a grup-classe i, quin millor lloc per anar que Girona? On vam poder veure com tota la teoria de desenvolupament comunitari  es duu a terme en uns espais que ja havíem visitat: els Centres Cívics.

 

Concretament, vam visitar el Centre Cívic de Sant Narcís que es troba al barri de Sant Narcís, a l’extraradi de la ciutat de Girona. L’Amadeu, coordinador dels  set centres cívics que hi ha a la ciutat, ens va mostrar el model de gestió que segueixen i ens va explicar els trets diferenciadors d’aquest tipus de gestió...

SESSIÓ DE MEDIACIÓ

12 Maig 2014

El passat dilluns dia 12 de maig, el grup de 2n d'ASCT vam fer durant el mòdul de Desenvolupament Comunitari, una activitat que consistia en simular una sessió de mediació. 

 

Vam fer 4 grups de 6 persones, 2 grups en una aula, 2 en una altra. Els papers a representar varen ser: Mediador/a, Afectat/a, Observador/a.

PARC SANITARI PERE VIRGILI

5 Maig 2014

El passat dia 5 de maig del 2014, vam anar a visitar el Parc Sanitari Pere Virgili, el seu objectiu és la gestió dels edificis i instal·lacions del recinte de l'antic Hospital Militar de Barcelona.

 

El projecte de l'hospital va començar l'any 2003, es tal com el coneixem avui en dia.  El 2009 es van plantejar de realitzar animació en el recinte i de contractar a una persona que només es dediqui a realitzar aquesta funció i actualment ho realitza Pilar Cubel.

BANC DE SANG

27 Gener 2014

Des de fa ja anys, l’Institut Salvador Seguí, col·labora amb el Banc de Sang organitzant una campanya de donació. Els alumnes de 2on d’Animació Sociocultural i Turística organitzem tota aquesta campanya.

 

El divendres 27 de gener, l’Arnau, promotor del Banc de Sang i, antic alumne d’Animació Sociocultural del centre, ens va venir a fer una xerrada de formació sobre el la donació de sang

TORRE JUSSANA

17 Gener 2014

El dia 17 de Gener  els estudiants de segon d’Animació Sociocultural i Turística anem de visita amb el mòdul de Desenvolupament Comunitari.

 

Vam arribar a l’equipament situat entre el barri de la Clota i Montbau, Torre Jussana. Centre de serveis per a les associacions de la ciutat, municipal i co-gestionat per el CAB, Consell d’Associacions de Barcelona. 

Apropem-nos

22 Novembre 2013

El passat divendres 22 de Novembre vam anar al Centre cívic Can Felipa per conèixer tots plegats el projecte de dinamització comunitaria anomenat 'Apropem-nos'.

 

Apropem-nos és un projecte que va néixer l'any 2001 per iniciativa de veïns i veïnes del barri i tècnics dels Serveis Personals del Districte de Sant Martí. Amb els anys, ha anat sumant persones, entitats i col·lectius, en un procés sempre obert a noves incorporacions.

XERRADA CIUTAT BETA

25 Octubre 2013

El passat divendres 25 de Octubre una ex-alumna implicada en un projecte molt interessant "CIUTAT BETA"ens va fer una xerrada a classe!!

 

Ciutat Beta és una plataforma de treball i anàlisi que posa en joc processos i eines INNOVADORES per a l’acció social. Un espai on EXPLORAR l’ADN de la ciutat en què vivim i, a través d’una perspectiva interdisciplinària, dissenyar prototips i solucions creatives a necessitats de territoris/barris concrets i/o noves problemàtiques socials, per després, POSAR-LES a PROVA.

CENTRE CÍVIC EL COLL LA BRUGUERA

14 Octubre 2013

El passat dia 14 d'octubre del 2013, els animadors i animadores del Salvador Seguí, van conèixer una altre tipus de gestió, no molt freqüent en centres cívics, la gestió comunitària.

 

Al Centre Cívic el Coll la Bruguera treballa el Xavi Franc amb més de 25 anys d'experiència al món sociocultural, és el responsable d'animació sociocultural en un equipament públic gestionat per l'empresa Ludic3.

Please reload

Visita al casal de barri ''Bac de Roda''

 

El passat 18 de novembre de 2015 vam realitzar una visita de classe al Casal de Barri Bac de Roda del Poblenou. Aquest casal té 5 anys d’història, es va inaugurar concretament el 17 de febrer del 2010.

Un Casal de Barri és un equipament públic de proximitat, que pot estar gestionat per una entitat (o no) amb uns requisits mínims d’obertura i de compliment de les normatives vigents ja que és un projecte acceptat per l’Ajuntament i acordat en un conveni de gestió que es renova anualment.

Aquest Casal està gestionat per l’entitat cultural i social Associació Social i Cultural Bac de Roda. Aquesta associació neix al 1980. És un antecedent important al barri, iniciativa de veïns i veïnes que es van ajuntar en un moment donat per fer futbol sala i esplai. Aquesta associació portaven molts anys treballant pel barri de forma altruista i gaudien d’un local social, que amb el pas dels anys va anar quedant precari. Com ja és sabut, el barri del Poblenou patia fa unes dècades d’un entorn precari generalitzat a nivell urbanístic (que històricament ja ha estat una de les reclamacions del barri). A nivell sociocultural, el barri reivindicava espais de trobada com el que és ara el Casal de Barri.

Al gener del 2010 l’Associació Social i Cultural Bac de Roda aconsegueix la gestió cívica amb la qual s’atribueix a aquesta entitat sense ànim de lucre la gestió de l’equipament i de les activitats. En aquest equipament participen activament dos grups de teatre, la comissió de festes, la comissió de sanitat i s’organitzen excursions per la gent gran, tallers, espectacles, espais de trobada (puntes de coixí, punt de creu), classes de llengües i informàtica… i un llarg etc. Està equipat amb teatre i sales de treball per fer tallers, reunions, classe o com a espais de trobada.

L’associació està participant en xarxes comunitàries com la Coordinadora d’Entitats del Poblenou, la Comissió d’equipaments del barri i la Comissió Barcelona Anti-Rumors. La gestió de l’equipament del Casal de Barri no és l’objectiu principal de l’entitat. També inverteixen molts esforços en altres sectors.

Avui en dia el barri del Poblenou ha canviat molt. Aproximadament des de les olimpíades de Barcelona ‘92 cap a l’actualitat el tipus d’habitatge ha canviat; ara és de nivell adquisitiu alt i ve força gent nova; en alguns aspectes és complicat integrar a tothom en la vida social i cultural, però l’associació i el Casal segueixen treballant pel barri fomentant la integració de totes les persones. Es busca la complicitat del veïnat, s’integren les propostes del veïnat, es fomenta la participació en la gestió del espai i també el voluntariat ja que hi ha persones vinculades a l’entitat que obren i gestionen l’espai de manera voluntària.

El Casal forma part de la Xarxa de Casals de Barri i els podreu trobar a les xarxes socials i al web que us adjuntem a continuació:

 

ENLLAÇOS:

 

 

 

 

XARXES SOCIALS:

 

  • Facebook Casal de Barri Bac de Roda.

           https://www.facebook.com/casalbarribacderoda

 

  • Twitter Casal de Barri de Bac de Roda

           https://twitter.com/CdBacdeRoda

 

  • YouTube Casal de Barri Bac de Roda

            https://vimeo.com/casaldebarribacderoda

bottom of page