top of page

LLUÏSOS DE GRÀCIA

El passat dimarts 19 de Novembre vam visitar l’entitat dels Lluïsos de Gràcia i la Fundació de la Festa Major de Gràcia dintre del mòdul d’animació i gestió cultural.

 

La Vil·la de Gràcia, amb un teixit associatiu fort i un toc alternatiu, conserva encara la seva essència de vil·la, on la gent va a comprar al mercat i als comerços de la zona enlloc de fer vida als centres comercials.

 

Baixem del Metro L3 Fontana, girem cap al carrer d’Astúries... i creuant uns carrers més arribem a la Plaça del Nord nº7, on des de fa 150 anys es troba l’entitat Lluïsos de Gràcia. Aquesta associació, neix a la par del que consideraríem uns dels inicis de l’Animació Sociocultural. Els seus objectius bàsics eren la formació dels infants i joves en el temps de lleure i l’estima de Catalunya, en aquells temps, sota el aixopluc de l’Església Catòlica.

 

 

Ens van obrir les portes a la casa de 1.131 socis i sòcies, una casa que obre cada tarda al servei del temps lliure no només dels socis, sinó de tot el veïnatge de Gràcia i de la ciutadania que es vulgui apropar, és per això que estem parlant d’una entitat declarada d’utilitat pública.

 

La Marta (Gerent) i la Laia (Responsable de comunicació i projectes) van ser les encarregades de rebre’ns i explicar-nos el funcionament de l’entitat: són una associació on de manera voluntària les persones s’associen a l’entitat. Aquesta compta amb una junta directiva escollida democràticament en l’assemblea oberta a tots els que conformen l’entitat, un equip tècnic (que vetlla pel desenvolupament de tots els projectes) i els membres que conformen les seccions: grups de coral, grups de teatre, colla sardanista, catequesis, lleure (esplai i cau), i esports ( bàsquet, tennis taula...) agrupa doncs una franja d’edat que ofereix activitats per totes les edats.

 

La Laia, ens va exposar quina és la seva feina, que té molt a veure amb la gestió cultural que ens ocupa, és l’encarregada de l’oferta i coordinació dels tallers que la casa ofereix a la ciutadania, tallers que pretenen una formació en el temps lliure alhora que transmeten els valors socials que els Lluïsos tenen com a entitat. La programació de tallers cultural és molt variada i els socis tenen un 10% de descompte. 

 

Vam poder visitar totes les instal·lacions, una pista de bàsquet, sales per fer activitats i reunions, espais polivalents i un gran teatre.

 

 

 

Per acabar, ens agradaria fer una reflexió sobre el model de gestió cultural que trobem, com hem vist a classe. Estem parlant de democràcia cultural o de democratització de la cultura?.

 

Des del nostre punt de vista, l’entitat treballa els dos aspectes, per una banda, apropa la cultura a la ciutadania oferint tallers, o bé serveis concrets als socis. Però alhora, l’accent més gran es troba en la democratització de la cultura, on els participants de l’entitat creen cultura, des de les corals, les colles sardanistes, el grup de teatre...

 

Us animem a comentar en el nostre blog que us ha semblat la visita als Lluïsos de Gràcia i que doneu el vostre punt de vista!

 

També trobareu un altre reportatge de la visita a la Fundació Festa Major de Gràcia que vam fer el mateix dia.

 

 

 

Segurament molt poca gent, a no ser que sigui de la Vila, coneix que les Festes Majors de Gràcia, aquelles que tothom va a visitar els seus carrers, tenen una preparació i organització a través d’una fundació.

 

 

Quan ens vam plantejar fer la sortida cultural a la Vila de Gràcia, nosaltres tampoc ho sabíem. Primerament vam contactar amb l’Àngel, secretari de l'entitat, que va estar encantat de fer-nos el primer contacte amb la fundació. Ja llavors vam apreciar el sentiment que hi posava, el què significava per ell i pel barri.

 

 

El dia de la visita, no tan sols ens va atendre l’Àngel, sinó què, sorprenentment en Lluis, tresorer, i la Manolita, vocal de la Fundació, ens van oferir part del seu temps i la seva experiència en la Fundació.

 

Des d'un primer moment, ens vam adonar que no tan sòls estàvem davant de persones que participen a les festes, sinó de persones que viuen les Festes de Gràcia i sobretot que són part important de la seva vida.

 

Ens van passar un vídeo on s’explicava la història de les festes, i després vam fer una ronda de preguntes, on vam apreciar que les persones que participen i fan la Festa són innovadors i creatius.

 

En definitiva, quan anem a les Festes de Gràcia, d’ara en endavant no tan sols apreciarem els seus guarnits per la seva màgia, sinó que ho admirarem per com ha estat realitzat i per qui, des de els veïns/es i per als veïns/es.

 

Núria, Cristian i Sílvia. 

bottom of page