top of page

CASA ELIZALDE

El dimarts 13 de Gener el grup de segon d’ASCT va visitar el Centre Cívic La Casa Elizalde situat a l’Eixample de Barcelona.

Aquest Centre Cívic de titularitat pública el gestiona actualment l’empresa Lúdic3. Durant la visita vam conèixer la història del barri i de la família que dóna nom a la casa.

 

Al llarg de la visita vam tenir l’oportunitat de passejar per les instal·lacions i conèixer els diferents espais dels que disposa. També vam gaudir de les paraules que ens va adreçar la directora de la casa, la Míriam. Ella va realitzar un recorregut històric sobre l’equipament i els canvis que ha viscut al llarg dels més de 30 anys d’història com a Centre Cívic.

 

Al llarg d’aquesta explicació, els alumnes vam observar amb una mirada molt crítica l’idiosincràcia de l’equipament i el seu model de gestió. Aquest fet es deu a que els alumnes ja havien visitat prèviament un altre Centre Cívic, curiosament gestionat per la mateixa empresa, però amb una filosofia totalment antagònica (Centre Cívic El Coll - La Bruguera).

El model que proposa Elizalde es basa en el concepte de democratització cultural. Aquest model es basa en la transmissió de cultura a partir del consum per part dels usuaris i usuàries. Això implica un model de transmissió unidireccional i vertical, on els participants no tenen poder de decisió ni de gestió.

Aquest model entra en contradicció amb equipaments com l’Ateneu de Nou Barris o el Centre Cívic el Coll - La Bruguera, on els usuaris/es es converteixen en protagonistes del seu aprenentatge i no en mers consumidors.

 

Després de visitar diferents equipaments i haver conegut diferents models de gestió cultural. Se’ns planteja el dubte de si l’animació sociocultural ha de tendir cap a un model pur, ha de barrejar els dos models o ha d’acceptar que cada territori té unes necessitats específiques que s’han d’abordar d’una manera determinada.

bottom of page