

ANIMACIÓ
TEMPS DE CENTRES CÍVICS A GIRONA
El passat divendres 16 de maig vam fer l’última sortida com a grup-classe i, quin millor lloc per anar que Girona? On vam poder veure com tota la teoria de desenvolupament comunitari es duu a terme en uns espais que ja havíem visitat: els Centres Cívics.
Concretament, vam visitar el Centre Cívic de Sant Narcís que es troba al barri de Sant Narcís, a l’extraradi de la ciutat de Girona. L’Amadeu, coordinador dels set centres cívics que hi ha a la ciutat, ens va mostrar el model de gestió que segueixen i ens va explicar els trets diferenciadors d’aquest tipus de gestió:
-
Entenen els centres cívics com a un instrument de la política social. Molts dels seus usuaris són vinculats des dels Serveis Socials; d’aquesta manera, es consideren també, instrument per treballar per a la inclusió social.
-
Van néixer per estar a disposició de les entitat i associacions del barri. El 75% de les activitats i tallers que ofereixen són gestionats per aquestes.
-
El seu servei respon a unes necessitats col·lectives reals.
Durant l'explicació l’Amadeu va deixar entreveure quins eren els conceptes clau per entendre en què es basen les seves propostes:
-
Participació entre la gent. És la seva prioritat.
-
Veuen la cultura com a eina per a integrar, organitzar i posar en relació a la gent.
-
Treball comunitari, on es treballen les relacions i s’estableixen relacions de confiança.
-
Diversitat, li donen molta importància a la convivència.


El Centre Cívic Sant Narcís resta obert tots els dies de la setmana i l’horari va en dependència a la demanda d’activitats per part de les diferents entitats i associacions.
Com a Centre Cívic ofereix un seguit d’activitats estables, com poden ser els cursos i tallers, exposicions, xerrades, presentacions, servei d'espais obert (cessió d’escenaris), entre d’altres. A més, sempre intenten elaborar nous projectes on poden innovar i provar noves fórmules i noves xarxes, on busquen nous públics i alhora, eviten sinèrgies i rutines.

Actualment, gestionen diversos projectes entre els que es troba “Eslim” un projecte que proporciona l'espai idoni per a què els artistes amateurs de la ciutat mostrin les seves creacions en diferents disciplines.
L’Amadeu va remarcar molt el treball en xarxa i de proximitat, tant és així que ells treballen amb els serveis social d’atenció primària, l’escola d’adults, l’oficina d’atenció al ciutadà, altres associacions de diferents col·lectius (joves, aturats...). Amb aquest treball conjunt es treballa amb altres professionals i
A mode de resum incorporem conceptes (per a nosaltres consells) que ens van marcar durant la xerrada:
- Animar a la gent a que s'activi.
- La gent s’integra quan participa activament de les activitats i aquesta ha de ser la finalitat!
- Donar oportunitats.
- Conèixer l’entorn i la gent amb qui vols treballar i amb qui treballes.
Si voleu més informació sobre els centres cívics de Girona, els seus tallers o els seus projectes podeu accedir a la pàgina seva pàgina web.

Sílvia Ruzo i Andrea Valldeoriola