

ANIMACIÓ
SESSIÓ DE MEDIACIÓ A LA CLASSE DE 2N ASCT
El passat dilluns dia 12 de maig, el grup de 2n d'ASCT vam fer durant el mòdul de Desenvolupament Comunitari, una activitat que consistia en simular una sessió de mediació.
Vam fer 4 grups de 6 persones, 2 grups en una aula, 2 en una altra. Els papers a representar varen ser: Mediador/a, Afectat/a, Observador/a.
La professora va repartir un dossier on hi havia, per un costat, la descripció del cas i la visió de cadascun dels afectats/es, per un altre unes graelles a omplir; tant pel mediador/a com pel observador/a.

La sessió consistia en què reprensetèssim la situació donada. Els subgrups estaven formats per 2 mediadors/es, 2 afectats/es, 2 observadors/es. Els papers anirien rotant ja que tots havien de fer de tot i omplir les seves respectives graelles.
L'objectiu de l'activitat era que l'alumnat es posés en la pell del mediador/a i fes un bon ús de les eines comentades a classe.

La mediació és un procés estructurat de gestió de conflictes en què les persones enfrontades es reuneixen en presència del mediador/a, i a través del diàleg, busquen sortides al problema conjuntament. El rol del mediador/a es treballar activament per tal d'acollir als protagonistes del conflicte i centrar la trobada en l'exploració del problema i les possibles vies de sortida.
Per alguns/es va resultar senzill fer el paper de mediador/a, per uns altres no, ja que se'ls feia molt difícil mantenir una postura neutre, ser respetuós/a, fer preguntes obertes i no tancades, i sobretot, no aconsellar, no donar la solució de la situació, ni tampoc dir frases del tipus "Si jo fos tu...", "Jo faria...", "La solució és...".

Amb aqueta pràctica es fa afirmar el que ja sabíem: el paper de mediador/a és molt complicat, i requereix d'una bona formació i compromís personal. El mediador/a reprensenta una figura que ajuda als participants de la mediació a trobar la solució al conflicte que els ha dut allà, però mai els ha de dir què han de fer.

Jennifer Sancho