top of page

MUSEU D'HISTÒRIA DE BARCELONA

El passat dimarts 25 de novembre vam visitar el Museu d'Història de Barcelona per conèixer les arrels romanes que resten al subsòl de la Plaça del Rei així com la gestió interna del museu.

 

Un cop reunit el grup ens va atendre el resposable de les exposicions del museu, l'Oriol. En primer llec ens va descriure breument la història del museu des dels seus inicis al voltant del 1946, quan ja es tenia la idea de construïr un museu que pugués explicar linealment la història de la ciutat des dels seus inicis subdividint-la en diversos apartats amb nucli principal amb jaciments satèl·lits; la Plaça del Rei, amb els seus jaciments de la 

Barcino romana seria el centre principal. Després cadascun d'aquests nuclis perifèrics, com serien les columnes del temple d'August, hi hauria un comissari que vetllaria tant per la exposició com per l'estudi del jaciment. També vam rebre informació sobre la complexa tasca de l'estracció i documentació de totes les restes arqueològiques que es van descobrint.

En acabar vam fer la visita del museu fent un viatge cronològic que ens va conduïr des dels fonaments romans de la ciutat fins a l'esplendor arquitectònic del Palau del Tinell, un dels edificis gòtics d'ús civil més impressionants d'Europa.

Per acabar vam comptar amb la detallada explicació de la responsable d'elaborar el material didàctic del museu (activitats, tallers, itineraris, etc.). La filosofia educativa d'aquest departament està basada en la capacitat que han de tenir els tallers per a generar interrogants als usuaris per aconseguir una reflexió més profunda, sobretot amb els més joves. D'altra banda també es posa molt en valor l'experiència vivencial com a corretja de transmissió de coneixement, cosa que es pot dur a temre amb molta facilitat durant els itineraris històrics que ofereix el museu. La línia de treball que està intentant agafar més protagonisme  actualment és la  de

gener un discurs  històric  cronològicement  inversa, és a  dir,

entendre el present amb clau històrica; d'aquesta manera la història es converteix amb un subjecte que s'expressa amb més facilitat i d'una manera més atractiva.

 

A tall de conclusió aquesta visita ens va servir per veure el museu per les seves dues vessants: la que s'exposa/s'expressa de cara al visitant i la que el pensa discursivament i gestiona econòmicament. Malgrat que en alguns moments, sobretot durant la visita comentada, vam anar una mica a contrarrellotge, el resutat final va ser força enriquidor.

 

bottom of page